Nytt nummer om offentlig konst den 10 maj!

2013_2Ett nytt nummer av Konstperspektiv kommer ut den 10 maj. Temat är “Konst för alla?”, och är (nästan) helt och hållet tillägnat den offentliga konsten. Vi ställer oss frågan vad offentlig konst egentligen är idag? Vem bestämmer över vad som får visas i våra gemensamma rum? Vilka nya förutsättningar har konstnärerna att arbeta med i en tid när det typiska offentliga konstverket inte längre är en skulptur i brons mitt på torget? Och hur tar vi hand om våra offentliga konstverk?

Konstnären Martin Ålund ställer utifrån sitt perspektiv angelägna frågor om hur – och varför – man kvalitetssäkrar offentliga konstverk. Nicolas Hansson har funderat över hur konsten får plats i en stadsmiljö där stadens torg är ett minne blott. Kristina Möster Nilsson tar sig an tre olika konstprojekt som valt ett annat sätt att förhålla sig till det offentliga rummet och Martin Schibli analyserar vilken betydelse den fysisk och historiska platsen har för den offentliga konsten. Slutligen har Ingmar Simonsson givit sig ut på jakt efter 10 välkända skulpturer från modernismens era som alla känner till men få vet bakgrunden till.

I numret möter du även Johan Zetterquist, en konstnär som byggt en del av sin karriär på att föreslå omöjliga offentliga konstprojekt. Vi har också besökt Ulla Viotti, en av pionjärerna för den platsspecifika skulpturkonsten i Sverige. Och så återupptäcker vi en riktigt gammal målarhjälte, Nils Forsberg. Snart aktuellt med ett eget museum i Ljungbyhed.

Har du frågor, kontakta gärna Anders Olofsson, Konstperspektivs redaktör, på e-postadress anders.olofsson@konstperspektiv.nu eller telefon 0733-755 985. Du kan ladda ner en högupplöst bild av omslaget här (Omslag: Parfyme “Everyone Can Use the Harbour”).

Lämna ett svar