Guiden till konsten i Halland

Halland må vara känt för platt mark, gröna åsar och en särdeles kuststräcka. Men här frodas även konsten. Häng med Karin Frid på en tur i ett landskap där goda samarbeten lett till en levande konstscen. Konsthistoriskt finns här flera viktiga delar, som de keramiska verkstäderna i Falkenberg och Laholm, och Halmstadgruppen som tog surrealismen till Sverige. Halmstad har två konstmuseer vars gedigna samlingar berättar om lokala konstnärsskap. En reslig Picassostaty går också att spana på vid ån Nissan. Hela guiden finns att läsa i Konstperspektiv nummer 2.

– Konsten måste komma ut i landskapet. Den ska inte bara finns på stora institutioner i storstäder där folk kanske inte vågar gå in. Ibland blir det nästan som bäst när man upplever konst där man minst anar att den skulle vara. Charlotta Jönsson, verksamhetschef på Ravinen medger att en av förebilderna för den privata konsthallen är Louisiana i Danmark. Foto Möller arkitekter.