Rundtur i Östergötland

Om vi tar en titt på länets konstutbud finns de större institutionerna fördelade med Konstmuseet i Norrköping och Östergötlands museum i Linköping, det senare nyöppnade i maj efter att ha varit stängd för renovering. Passagen konsthall i Linköping är en viktig scen med aktuell samtidskonst från hela Sverige. Ett ovanligt och välkommet tillskott i det större formatet är Ståhl Collection i Norrköping – ett privat initiativ med spännande potential.

Men vi ska hålla oss lite utanför centralorterna och se vad som pågår på några andra håll i Östergötland, med början i Vadstena.

Ljudlöst och oanat
I ett magasin nere vid hamnen finns Konstkollektivet Ugglan. Här råder ett kreativt kaos på fyra våningar med vintageprylar, hemmabyggda instrument och en utställning från Expedition Botten Upp – en del inom miljöprojektet Rätten till Vättern som Ugglan genomförde i samarbete med Österängens konsthall i Jönköping förra året.

Kollektivet bildades 2016 och består av Joel Alenius, Sofia Ek, Maria Segersäll, Rasmus Sköld och Frank Svarten. Flera av dem har egna konstnärliga projekt utanför Ugglan.

Foto Ugglan

Namnet Ugglan, var kommer det ifrån?
-Att vi flyger i natten och dyker upp där man minst anar det. Eller dyker ner. Vi rör oss ljudlöst mellan olika uttryck, kulturyttringar och konstformer och plötsligt slår vi till, säger Rasmus Sköld.

Möt andra intressanta verksamheter i Östergötland i Lotta Ekfeldts reportage i höstens nummer!

Beställ ett ex här!