Samtal om Francis Bacon

Francis Bacon var en av nittonhundratalets främsta målare. Tidigare i år ställdes han ut på Royal Academy och Michael Dee fick då möjligheten att samtala med hans vän, författaren Michael Peppiatt.

En av Royal Academys anställda framför ett verk av Francis Bacon “Second Version of Triptych'”(1944 1988) på Royal Academy of Arts under utställningen “Man and Beast” i London, 25 januari 2022. Foto EPA/ANDY RAIN


7 Reece Mews, South Kensington, London.

För den icke initierade skulle det lilla rummet på övervåningen sannolikt ha framstått som en hamstrares kaos, om än av en konstnärlig art. Ett virrvarr av färgtuber, penslar, fotografier, nedkladdade konstböcker och tomma champagneflaskor. Men det var ur detta kaos i sin ateljé som Francis Bacon (1909-1992)
steg efter en dags intensivt arbete, perfekt klädd, för att bege sig till favorithaken i Soho, och därefter till East End i jakt på “rough trade”, ett slanguttryck för manliga prostituerade med sadistiska böjelser. Ibland blev det så ruffigt att Bacon behövde sys av läkare, vilket alltid skedde utan bedövning.

Läs hela reportaget av Michael Dee i Konstperspektivs sommarnummer, i butik den 10 maj.