Höger vänster om

Kulturfrågor vinner inte val, sägs det och det märks när man tittar på partiernas hemsidor under rubriken Kultur. Det är många uttalanden som direkt faller i floskeltestet, det vill säga att man provar att sätta ”inte” framför och ser vad som händer. Så här: Kulturen är inte viktig. Vi vill inte prioritera kulturen. Vi vill inte satsa på kultur för barn och unga.

Nej, så skulle ingen säga och därför är påståenden som att kulturen är viktig och prioriterad rätt meningslösa. Vad säger de intellektuella till vänster och höger då? Hur ser de på kulturpolitiken och vad skulle de vilja se i den? Nils Forsberg har pratat med Vesna Prekopic, ledarskribent på vänstertidningen Dagens Arena och frilansjournalist som ofta syns på Dagens Nyheters kultursida och Lars Anders Johanssons författare, debattör, visdiktare och musiker och tidigare chefredaktör för Timbros kulturtidskrift Smedjan.

Och det är ord och inga visor från trubaduren Lars Anders Johansson, som liksom Vesna Prekopic pekar på det grundläggande ointresset för kulturfrågor bland politiker som är så frustrerande om man råkar vara intresserad av kultur. Varför är det så här? Är det för att vi är ett folk av bönder och ingenjörer långt uppe i norr? Som dessutom varit förskonat från krig och inte behövt fundera så mycket på identitet och kultur? Kanske.

Läs hela artikeln i höstens nummer av Konstperspektiv.
Beställ ditt ex här!