Museirockader

Sörmlands museum i Nyköping utsågs i dagarna till årets museum för sitt lyckade arbete med att integrera samlingen med tillfälliga utställningar, bevarande och konstförmedling på nya sätt. Ansvarig för samtidskonsten där har varit Joanna Nordin, som nu utses till ny chef för Carl Eldhs ateljémuseum i Stockholm. Hon efterträder där Åsa Cavalli-Björkman som tar över på Thielska Galleriet efter Patrik Steorn som flyttar till Göteborg för att bli chef för stadens konstumuseum.

Den här sortens kedjereaktioner är intressanta, för de ger en vink om vartåt vindarna blåser i museivärlden. Och här verkar en gemensam nämnare vara blandningen av konstarter och ett vidgande av gränserna för vad ett museum brukar göra. På Thielska har Steorn tagit in en del mode och dräkthistoria i utställningsschemat. Och Nordin har som sagt arbetat med integrering och nytänkande kring samtidskonst i Nyköping och går till ett museum som blandar historia och samtidskonst.

Framtidsutsikterna är med andra ord växlande, på ett positivt sätt.