Här är Sveriges största konstföreningar

Konstplattformen Artworks har i dagarna gjort en rankning av Sveriges konstföreningar utifrån deras medlemsantal, och Handelsbankens konstförening är klart i topp med hela 4500 medlemmar.
Tvåa kommer Sveriges Allmänna Konstförening, SAK, med drygt 2600 medlemmar och tredje plats kniper JFF konstförening med drygt 1200 namn i rullorna, något mer än LKAB Kiruna Narvik.

Nu kan man invända att storleken inte är allt, men man kan i alla fall utgå från att Handelsbankens konstförening gör någonting rätt och är väldigt populär. Den startade 1944 och har ända från början haft ett starkt stöd från företagsledningen. Inriktningen är nu levande svenska konstnärer och formgivare – en sektion sysslar med design och konsthantverk – och föreningen lottar ut totalt ca 400 verk varje år.

Marianne Lindberg de Geers skulpturgrupp var första pris i Handelsbankens konstförenings utlottning i maj i år.

Konsten är viktig inte bara som ett intresse att samlas kring, menar bankens ledning, utan också för att den lyfter fram värdegrundsfrågor som är viktiga för företaget och dess kunder. Glädjande, och något som man kan hoppas att fler inspireras av.

Se hela Artworks lista här