Forsblom bommar igen

Galleridöden i coronatider

Drygt tre år blev det i Stockholm för anrika Galerie Forsblom, som öppnade i Helsingfors redan 1977. Nu stänger man dörrarna till de magnifika lokalerna i början på Karlavägen, personalen har sagts upp och den direkta orsaken är coronaepidemin.

Med sina stora ytor var Galerie Forsblom nästan som en liten konsthall, med flera pågående utställningar samtidigt. Martin Wickström, Anna Camner, Ernst Billgren, Charlotte Gyllenhammar och Ai Weiwei är bara några av de konstnärer som ingår i stallet och som nu får hitta annan gallerirepresentation i Sverige.
Marginalerna är små för konstgallerier, Forsblom var störst och kanske var det delvis därför de föll först. Fler lär följa, förr eller senare. Man anar att det är en epok som är på väg att gå i graven, att de som stänger kommer inte tillbaka utan det blir en ny genreration gallerier som tar vid när epidemin äntligen tar slut.