Bruno Mathsson-priset 2022

Årets Bruno Mathsson-pristagare är formgivaren och inredningsarkitekten Pierre Sindre. Priset har delats ut varje år sedan 1984 och det är nordens största designpris, med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen äger rum den 22 oktober på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo. Konstperspektiv säger grattis Pierre!

Foto: Karl Nordlund

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond motiverar priset så här:

Möbelformgivaren Pierre Sindres kapacitet är etablerad i professionella kretsar. Hans erfarenheter av att skapa miljöer för rättskipning har givit insikter i vilka hierarkiska roller möbler och inredning spelar i offentliga rum. Med stark formkänsla och esprit utvecklar Sindre en slitstark skönhet för alla. Ofta bedrar skenet — en minimalistisk sittkurva rymmer överraskande komfort och en stor generös gestaltning uttrycks med visuell lätthet. Hans formspråk inkluderar både underfundighet och fyndiga lösningar för skötsel och underhåll. Hans formgivning övertygar i en framtid som bygger på hållbar utveckling.